Jogszabályfigyelő: A járványügyi készültségi időszak újabb intézkedései

Szerző:
Dátum: szeptember 30, 2020 8:04 du.
Kategória: ,

2020. szeptember 21-étől a 6. életév alatti gyermekek kivételével kötelező orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textilből, illetve más anyagból készített maszkot (sál, ruhadarab nem megfelelő!) hordani az orrot és szájat eltakaró módon a tömegközlekedési eszközökön, illetve a várakozás során, az üzletekben (vendéglátó üzlet vendégeit kivéve), kulturális rendezvényeken (fellépők kivételével), moziban, múzeumokban, könyvtárakban, színházakban, közösségi színtereken, levéltárakban, ügyfélfogadó helyiségekben (közigazgatási szerv, posta esetében, illetve egyéb olyan ügyintézési helyiségben, ahol rendszeresen 5 főnél többen várakoznak).

Az egészségügyi intézményekben ugyancsak kötelezővé tették a maszkviselést (kivétel: betegek kórteremben), a szociális intézményekben pedig a dolgozóknak akkor kell maszkot hordaniuk, ha az ellátottakkal érintkeznek (közvetlenül, vagy tartósan 1,5 méteren belüli távolságban). Az intézményi ellátottaknak a közösségi programok során lehetőség szerint ugyancsak maszkot kell viselniük.

Ezzel egyidejűleg az üzemeltetők számára is általános kötelezettségként írja elő a jogszabály a fentiek betartatását (szankciók előírásával, tömegközlekedésből, látogatásból kizárással), amelyet a kormányhivatalok és a kereskedelmi hatóság köteles ellenőrizni.

Üzletek, mozik esetében a kereskedelmi hatóság számos szankciót (sorrendben: figyelmeztetés, 1 000 000 Ft-ig terjedő bírság, 3 napos bezárás, 1 éves bezárás) alkalmazhat. Ezek alól csak akkor lehet mentesülni, ha az üzemeltető a szükséges intézkedéseket – különösen: jogsértő felszólítása távozásra, kiszolgálás megtagadása, rendőség értesítése – megtette.

Speciális szabályok alkalmazandóak az oktatási intézményekben (belépés korlátozása, testhőmérséklet mérés), valamint a zenés, táncos rendezvények esetében (csak 500 fő alatt, legfeljebb 23 óráig), illetőleg a vendéglátó üzletek nyitva tartására (23 óráig).

  1. szeptember 19-ével hatályát vesztette ugyanakkor a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet.

Joganyag: 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről

Módosította:

Megjelent: MK 2020/207. (IX. 18.)

Hatályos: 2020. 09. 19., 2020. 09. 21., 2020. 10. 01., 2020. 10. 03.

Megjegyzés: új jogszabály