Jogszabályfigyelő: Integrált Jogalkotási Rendszer (IJR) bevezetése

Szerző:
Dátum: november 28, 2019 11:08 de.
Kategória:

Az alábbiakban hivatkozott határozatával a Kormány elrendelte az úgynevezett Integrált Jogalkotási Rendszer (a továbbiakban: IJR) próbaüzemét és 2020. augusztus 1-jei éles bevezetését. Az IJR kiépítésére vonatkozó projektről a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1004/2016. (I. 18.) Korm. határozat rendelkezett. Ennek értelmében a rendszer „egységesíti a jogszabályok strukturált tárolását legalább adatcsere szintjén, továbbá több ponton összekapcsolja a publikációs folyamatot és az Országgyűlés Hivatala törvényalkotási folyamatot támogató rendszereit.” További cél ezzel kapcsolatban, hogy zárt rendszerben történjen a jogszabály-előkészítés és véleményezés jelentős része is.

A rendszeren belül kialakítják az úgynevezett Jogi Adattárházat, amelyhez „kapcsolódik a különböző tagállami jogszabály-nyilvántartások tartalmának egységes hivatkozhatóságát biztosító keretrendszer megvalósításának továbbgondolt metodikája”. Az IJR rendszerben a 2016-os kormányhatározat szerint „intelligens határozatkereső algoritmus és rendszer fejlesztése” is megvalósul. Ezen felül a projekt keretében egyebek mellett „intelligens jogi elemzőrendszer” készül, és biztosítják bizonyos funkciók, programok mobileszközökkel történő használhatóságát is. „A kiterjesztett, többdimenziós (multi-level) élethelyzeti mátrix alapú funkciók kialakításra kerülnek a multi-platform megjelenítés (többek között mobileszközökre optimalizált változat kialakítása) és alkalmazás fejlesztésével együtt az állampolgárok, vállalkozások, társadalmi szervezetek számára” – derül ki a 1004/2016. (I. 18.) Korm. határozatból.

A most közzétett 1612/2019. (X. 24.) Korm. határozat a jogszabály-előkészítés folyamatai, a jogszabályok országgyűlési benyújtása, valamint a közzétételüket megelőző lektorálás és a kihirdetésre történő átadásuk tekintetében elrendeli a fenti rendszer éles üzemét 2020. augusztus 1-jével. Utasítja a Kormány az illetékes minisztereket az ennek érdekében szükséges intézkedések végrehajtására. Sikeres tesztüzem esetén 2020. augusztus 1-jétől a helyi önkormányzati rendeletek megalkotásának és kihirdetésének az IJR-be történő bevonása is megtörténik.

Joganyag: 1612/2019. (X. 24.) Korm. határozat az Integrált Jogalkotási Rendszer bevezetéséről és az ahhoz kapcsolódó feladatokról
Módosította: –
Megjelent: MK 2019/172. (X. 24.)
Hatályos: 2019. 10. 24.
Megjegyzés: új jogszabály