Jogszabályfigyelő: 2019-es őszi törvényalkotási program

Szerző:
Dátum: augusztus 27, 2019 11:43 de.
Kategória:

Az országgyűlési törvény által kötelezettségként előírt, június közepén benyújtott, törvényalkotási program mindössze egy tucat Kormány által tervezett törvénymódosítást tartalmaz (a nemzetközi szerződéseket nem számítva). Szeptember például kizárólag a tavalyi évi költségvetés végrehajtására vonatkozó zárszámadási törvény benyújtása várható decemberi elfogadással tervezve.

Októberben kerülhet sor egyebek mellett az egyes eljárások egyszerűsítéséről és elektronizálásáról szóló, nagy szabályozási terjedelmű törvényjavaslat parlamenti benyújtására a belügyminisztérium előterjesztésében. E javaslattal kapcsolatban ugyanakkor csupán általános információkat tartalmaz a Kormány által jegyzett tájékoztató, ugyanis kizárólag azt rögzíti, hogy a szabályozás célja a bürokrácia és az adminisztrációs terhek csökkentése és az eljárások gyorsítása. Ugyancsak októberben kerülhet az Országgyűlés elé a törvényszéki végrehajtással (a törvényszéki végrehajtási ügyek adóhatóság részére történő átadásával) kapcsolatos törvénycsomag, valamint a cégtörvény nagy terjedelmű módosítása, amelyről egyelőre annyi tudható, hogy a fő cél a bírósági eljárások és az állami szolgáltatások haladó szemléletű átformálása, a cégbírósági munka súlypontjának a törvényességi felügyeleti eljárásokra való áthelyezése. Ezen felül az októberi tervek közül kiemelendő a tőkepiaci tárgyú törvények közepes szabályozási terjedelmű, jogharmonizációs célú módosítása is. Valamennyi fent említett, októberben benyújtandó törvényjavaslat elfogadását novemberre irányozták elő.

Novemberi benyújtással és decemberi elfogadással tervezik más javaslatok mellett a szakképzési törvény nagyterjedelmű és a foglalkoztatási törvények közepes terjedelmű (kisgyermekes anyák foglalkoztatásának a támogatása, nagyszülői gyed bevezetése érdekében szükséges) módosítását.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a törvényalkotási program szerint a közelmúltban elfogadott adómódosításokon felül további őszi adómódosításokkal egyelőre nem számol a Kormány.

A törvényalkotási program itt érhető el:
https://www.parlament.hu/documents/10181/87979/Tvalk_program_2019_%C5%91sz.pdf/81592fc6-2ff6-05e4-b217-58394eccd828

Joganyag:
Módosította: –
Megjelent: www.parlament.hu
Hatályos:
Megjegyzés: Kormány törvényi kötelezettség folytán teljesített tájékoztatása