Jogszabályfigyelő: Módosulnak a végrehajtással összefüggő rendeletek, emelkedik a végrehajtás díja

Szerző:
Dátum: július 24, 2019 11:50 de.
Kategória:

Összesen hét, bírósági végrehajtással összefüggő igazságügyi miniszteri rendelet módosítását tartalmazza az alábbiakban hivatkozott jogszabálycsomag, amely a kihirdetését követő 45. napon (2019. augusztus 12.) lép hatályba.

Viszonylag kisebb mértékben változik a végrehajtási eljárásban felszámítandó általános költségátalány megfizetésének és az elektronikus árverési rendszer informatikai alkalmazásának a szabályozása, illetőleg a bírósági végrehajtási szervezetet érintő előírások. Jelentősen módosul ugyanakkor a végrehajtási ügyvitel és a pénzkezelés szabályozása. E körben fontos kiemelni, hogy változik valamennyi végrehajtható okirat kiállítására irányuló kérelemnyomtatvány tartalma (végrehajtási lap, végrehajtási záradék iránti kérelmek, bírósági letiltó végzés iránti kérelmek, átutalási végzés iránti kérelmek), illetve bővül a végrehajtók által kötelezően biztosítandó félfogadási idő. Az önálló bírósági végrehajtók a jövőben hetente már legalább három munkanapon kötelesek 8–12-ig ügyfélfogadást tartani, ezek közül az egyik ügyfélfogadási napon legalább 2 óra időtartamban csak „a jogi képviselettel hivatásszerűen foglalkozók számára” kell rendelkezésre állniuk. Ezen felül minden munkanapon 8–12 óra között telefonos „ügyfélszolgálatot” is kötelesek biztosítani.

Az ún. díjrendelet módosítása folytán emelkedik a végrehajtási ügyértékhez igazodó munkadíj összege. 100 ezer forintot meg nem haladó ügyérték esetén például 4000 forintról 9000 forintra nő a végrehajtói munkadíj. A magasabb ügyértékekhez igazodó százalékok változatlanok maradnak, de ez ezekhez kapcsolódó konkrét összegek a 4000 forintos alapösszeg emelkedése folytán ugyancsak emelkednek (így például 1 000 000 forint feletti, de 5 000 000 forintot meg nem haladó ügyérték esetén 36 000 forintot és az 1 000 000 forint feletti rész 2 százalékát kell majd megfizetni az eddigi 31 000 forint plusz 2 százalék helyett). Ha a végrehajtást kizárólag az adós pénzforgalmi számlája ellen kérik, a munkadíj minimumösszege ugyancsak 9000 forint lesz (a 0,5 százalékos mérték változatlanul hagyása mellett). A munkadíj emelkedésével összhangban magasabb lesz továbbá a végrehajtási költségátalány és a felszámítható készkiadás, illetve a behajtási jutalék összege is, továbbá módosul a végrehajtói díj- és költségelőleg szabályozása és a behajthatatlanság miatt szünetelés esetén a végrehajtást kérőt az eljárás végén terhelő fizetési kötelezettség is.

Joganyag: 18/2019. (VI. 28.) IM rendelet a bírósági végrehajtással összefüggő egyes igazságügyi miniszteri rendeletek módosításáról
Módosította:
Megjelent: MK 2019/113. (VI. 28.)
Hatályos: 2019. 08. 12.
Megjegyzés: több rendelet módosítását tartalmazó jogszabálycsomag