Jogszabályfigyelő: Más eljárásban kirendelt szakértő alkalmazása a polgári perben

Szerző:
Dátum: június 25, 2018 10:08 de.
Kategória:

A Kúriának a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Pp.) jogértelmezési kérdéseivel foglalkozó konzultációs testülete véleménye szerint a különböző szakvélemények beszerzésének az indítványozása ebben az esetben is kizárt. Ilyen bizonyítási indítványt a bizonyító fél ellenfele nem terjeszthet elő, és azonos oldalon (pertársak esetében) is csak egyetlen szakvéleménye beszerzése indítványozható.

A fenti lehetőségre csak akkor kerülhet sor a Pp. 306. §-a értelmében, ha az adott szakkérdés vonatkozásában a perben kirendelt vagy magánszakértő alkalmazására nem került sor.

A más eljárásban (büntetőeljárásban, nemperes eljárásban) született szakvélemény felhasználását kizárólag a bizonyító fél indítványozhatja annak érdekében, hogy a perben ne kerüljön a bíróság elé két, ellentétes szakvélemény. A konzultációs testület véleménye szerint ugyanakkor „a bizonyító fél ellenfele attól nincs elzárva, hogy a más eljárásban kirendelt szakértő szakvéleményét felhasználva a bizonyító fél indítványa útján szolgáltatott szakvélemény esetleges aggályosságát állítsa”.

A kúriai vélemény teljes szövege >>

Joganyag:
Módosítja:
Megjelent: lb.hu
Hatályos:
Megjegyzés: Kúria konzultációs testületének véleménye