Jogszabályfigyelő: Ügyvédi etikai szabályzat

Szerző:
Dátum: május 24, 2018 10:08 de.
Kategória:

A közelmúltban megszületett az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló új szabályzat is, amelynek 1. számú mellékletét képezi az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsának (CCBE) a határokon átnyúló jogi szolgáltatásokat szabályozó, az Európai Unió Ügyvédeinek Etikai Kódexe is, illetve amely felváltotta az ügyvédi hivatás etikai szabályairól szóló, többször módosított 8/1999. (III. 22.) MÜK szabályzatot.

Részletesen meghatározza egyebek mellett a titoktartási kötelezettséggel, az összeférhetetlenséggel, az ügyvédi megbízással és a megbízási díjjal, a meghatalmazással, illetve a védői tevékenységgel kapcsolatos részletszabályokat, valamint az ügyvédi reklámmal és honlappal kapcsolatos előírásokat és az ügyvéddel szembeni etikai elvárásokat is.

A szabályzat a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján történő közzétételt (2018. 03. 28.) követő második hónap első napján lép hatályba. Módosítja továbbá okiratszerkesztésről és az elektronikus ügyintézésről szóló 11/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat egyes rendelkezéseit is.

A szabályzat teljes szövege megtekinthető itt: http://www.magyarugyvedikamara.hu/common/file-servlet/document/1203/default/doc_url/0.docx

Joganyag: 6/2018. (III. 26.) MÜK szabályzat az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól
Módosítja:
Megjelent: www.magyarugyvedikamara.hu
Hatályos: 2018. 05. 01.
Megjegyzés: ügyvédi kamarai szabályzat