Nyílt nap a szegedi jogi karon

Szerző:
Dátum: október 24, 2012 1:10 du.
Kategória:

2012. október 9-én közös nyílt napot rendezett az SZTE jogi kara és a CompLex Kiadó. A nyílt nap apropóját az az együttműködési szerződés adta, melynek eredményeként több oktatási területen is partnerre talált egymásban a két intézmény. Az informatikai fejlődésnek a jog világában, illetve ennek az oktatás területén történő megjelenése volt a nap témája.

 A nap programja négy nagyobb témából tevődött össze. Elsőként egy kifejezetten joghallgatók részére kifejlesztett szövegszerkesztői programot, a Studiumot mutatta be a Kiadó munkatársa. E szoftver az általános funkciók mellett jogszabály-felismeréssel, Jogi Fogalomtárral és Jogi szakszótárral, iratmintákkal segíti a hallgatókat.

Ezt követte a Jogtár legújabb fejlesztéseinek bemutatása: a különböző tartalmi újításokon kívül a különböző technikai eszközökön való elérést is megismerhették a jelenlévők.  Ezek után a már második féléve oktatott „Jogi adatbázisok a gyakorlatban” szeminárium bemutatása következett.  A kifejezetten készségfejlesztő oktatás célja a minél hatékonyabb, minél pontosabb keresés megtanítása, a Jogtár különböző funkcióinak megismertetése.
Harmadik nagyobb egységként Richard Susskind: Az ügyvédség vége? (CompLex Kiadó, Budapest, 2012) című könyvéről beszélgettek a résztvevők. A mű többek között olyan provokatív témákat jár körül, hogy kell-e tartania az ügyvédeknek attól, hogy a jogi szolgáltatások technikai eszközök alkalmazása következtében történő átalakulása révén munkájukat vagy annak egy bizonyos részét joghoz értő laikusok végzik el?
Továbbá hogy felkészíti-e és egyáltalán feladata-e az egyetemnek, hogy felkészítse a hallgatóit a gyakorlatnak a technikai eszközök használata következtében megváltozott igényeire.
A műre reflektálva a CompLex Kiadó rávilágított arra, hogy meghatározó szerepet vállal a jogi adatbázisok fejlesztése, a készségek elsajátíttatása és a joganyagokhoz való hozzáférés biztosítása terén.
Végül a kar két új e-learning anyagát mutatta be a kiadó által a tananyagok szerzői segítségével. Rövid elméleti bevezető után (mi is az e-learning, mik az előnyei, mik a lehetőségei stb.) teljesen gyakorlati szempontból mutatta be Gombos Katalin az elkészült tananyagát, megosztva tapasztalatait a jelenlévőkkel.