Döntvénykereső

Szerző:
Dátum: szeptember 11, 2012 1:22 du.
Kategória: ,

A Jogtár termékcsalád 2012. évi alaplemezének előremutató fejlesztése a Döntvénykereső, mely a Döntvénytár több mint 118 000 döntése közti eligazodást szolgálja. A Döntvénytár, Ügyvéd Jogtár Plusz, Ügyvéd Jogtár Prémium és Közjegyző Jogtár előfizetők számára elérhető Döntvénykereső segítségével jogszabályhelyre, bíróság és bíró nevére, publikálás évére, bírósági ügyszakra, ügycsoportra, lajstromszámra, lajstromozás évére, valamint szabadszavas kifejezés megadásával kereshet.

 A Döntvénykereső az alábbi döntések keresését segíti:

  • EBH (elvi bírósági határozatok);
  • BH (Bírósági Határozatok című folyóiratban megjelent döntések);
  • BDT (Bírósági Döntések Tára című folyóirat határozatai);
  • KGD (Közigazgatási-Gazdasági Döntvénytár döntései);
  • BHGY (Bírósági Határozatok Gyűjteményének anonimizált, egyedi döntései).
A Döntvénykereső a Keresés menüből érhető el, vagy a Ctrl S gyorsbillentyű lenyomását követően. Használatához nem szükséges előzetesen megnyitni a Döntvénytárat.
Döntvénykereső
Keresési lehetőségek
Jogszabályhely keresése
A kereső a releváns, azaz a döntések obiter dictum részében – rövid összefoglalójában – található jogszabályi hivatkozások között keres. A kereső segítségével a jogszabály pont mélységéig tud keresni. A kereső pontosan azokat a jogszabályhelyeket keresi, melyet megadott.
Tehát ha a Ptk. 339. § (1) bekezdésére keres, csak azok a döntések szerepelnek a találatok között, melyekben pontosan ez a jogszabályhely szerepel, a Ptk. 339. §-ra hivatkozó döntések nem jelennek meg. A jogszabályhely-kereső az EBH-k, BH-k, BDT-k és KGD-k között keres.
Közzététel éve
A közzététel éve a bírósági döntések publikálásának évét jelenti. Ez a folyóiratokban megjelent döntések (EBH, BH, BDT, KGD) esetében annak a folyóiratnak az évszámával egyezik meg, melyben a döntés megjelent. A www.birosag.hu/bhgy weboldalon közzétett döntések esetében a weboldalon való publikálás évével azonos.
Bíróság keresése
Az egy adott bíróság vagy több bíróság által hozott döntéseket a bíróságra keresés segítségével gyűjtheti le. A bíróságot előre összeállított listából választhatja ki. A listában a bíróságok a bírósági hierarchia szerinti sorrendben találhatóak.
Bíró neve
Lehetősége van a döntéseket meghozó bírók nevére keresni. Ehhez a keresett nevet vagy szótöredéket csak be kell gépelnie. A kis- és nagybetű különbségének, valamint a Dr./dr. előtag megadásának nincs jelentősége a kereséskor.
Bírósági ügyszám
A bírósági ügyszám egy egyedi azonosító, mely több elemből áll, például Mfv.II.10.941/2010/5.
A Döntvénykereső segítségével a bírósági ügyszám alábbi elemei kereshetők:
  • ügycsoport (a fenti példában: Mfv.)
  • lajstromszám (a fenti példában: 10.941)
  • lajstromozás éve (a példában: 2010)
Emellett lehetősége van ügyszak keresésére is. Az ügycsoport meghatározza azt az ügyszakot is, melybe a döntés tartozik, ezért ha ügycsoportra keres, nem szükséges egyidejűleg ügyszakot is megadnia. Több ügyszak, illetve ügycsoport megadására is lehetősége van.
A lajstromszám az adott bíróságon, adott évben és ügycsoporton belül megindult ügyek sorszáma, mely tehát évente újrakezdődik (az ügyviteli szabályoktól függő kezdőszámtól, nem mindig 1-től).
A lajstromszám keresőmezőjébe az ügyszám több tagja is megadható: például 2. Pf. 21477/2007/4. Ha a lajstromszám 3-nál több számjegyből áll, előfordul, hogy három számjegyenként pont vagy szóköz tagolja. A számjegyek tagolására használt karaktereket (pont, kötőjel, perjel, szóköz stb.) a program figyelmen kívül hagyja, ezért az alábbi írásmód mindegyike helyes: például 21477, 21.477, 21 477.
A lajtromozás éve a per alapjául szolgáló irat bírósági lajstromba való bejegyzésének (az ügy indulásának vagy újraindulásának) éve.
Bízunk benne, hogy a Döntvénykereső hasznos segítőtársa lesz.
Várjuk észrevételeit, tapasztalatait az info@complex.hu e-mail címre!