Jogi adatbázisok a gyakorlatban

Szerző:
Dátum: május 7, 2012 1:40 du.
Kategória:

2012. május 7-én véget ért az Állam- és Jogtudományi Kar és a CompLex Kiadó együttműködése keretében a Szegedi Tudományegyetemen először meghirdetésre került “Jogi adatbázisok a gyakorlatban” elnevezésű speciális kollégium. Az utolsó órán a féléves képzést elvégző hallgatók számára ünnepélyes keretek között került sor a tanúsítványok átadására. A tanúsítványokat dr. Csizner Ildikó főszerkesztő és dr. Blazovichné Dr. Gellén Klára oktatási dékánhelyettes adták át.

A kurzus résztvevői a Jogi Információs Kabinetben, számítógépek mellett maguktól a készítőktől, a CompLex Kiadó munkatársaitól sajátíthatták el a CompLex Jogtár és más jogi adatbázisok használatát. A gyakorlati és elméleti elemeket ötvöző órákon a hallgatók ismereteket szereztek az elektronikus jogi adatbázisok kialakulásáról, a főbb trendjeikről Magyarországon és az Európai Unióban, illetve megismerkedtek a CompLex Jogtárral, Jogtár Plusszal és más Szakmai Jogtárakkal.

Emellett gyakorlati ismereteket is szereztek a Jogtár használatáról és a hatékony jogászi munkát elősegítő funkcióiról, mint például a különböző keresések, a kapcsolódó anyagok kezelése, a szöveghasonlítás, saját címmutató készítése, illetve az időgép. A résztvevők az órákon az életből vett gyakorlati példák megoldásával tesztelhették tudásukat. A félév során a hallgatók nagyon sok fontos és hasznos ismeretet szerezhettek arról, hogy hogyan kell hazai és nemzetközi joganyagot, bírósági döntéseket, illetve bibliográfiákat keresni, ami nélkülözhetetlen segítséget nyújt évfolyam- és szakdolgozat elkészítéséhez vagy vizsgára készüléshez, és hatékonyabbá teheti a jövőbeli munkavégzést is.

A képzés elvégzéséről szóló igazolás, illetve a megszerzett ismeretek versenyképesebbé teszik a hallgatót, amikor szakmai gyakorlatra vagy később különböző jogászi munkára jelentkezik, hiszen a munkaerőpiacon ma már elengedhetetlen követelmény a jogi adatbázisok kezelése, és a munkaadók kifejezetten keresik, illetve előnyben részesítik az ilyen jártassággal rendelkező pályázókat.